Инструкции за боравене с твърди контактни лещи

Важно е да запомните, че контактната леща е чуждо тяло за вашите очи. Чистотата на лещите и цялостната хигиена са от изключително значение.
Винаги мийте ръцете си преди да боравите с лещите.
Инструкции за твърди лещи:
Извадете лещата внимателно от контейнера и я поставете на показалеца си, така че вътрешната й част да сочи към вас. Бавно приближете ръката отдолу към лицето и използвайте средния пръст да дръпнете долния клепач и да стабилизирате показалеца. В същото време използвайте другата си ръка, за да повдигнете горния клепач и не премигвайте. Плавно поставете лещата върху центъра на окото, но НЕ ПУСКАЙТЕ КЛЕПАЧИТЕ. Сега отдръпнете пръстът, пуснете горния и после долния клепач. Премигнете и лещата би трябвало да е на място.
Проверете дали лещата е в центъра като се уверите, че виждате добре, покривайки окото без леща с ръка. Ако не успеете да поставите лещата от първия път, промийте я с разтвор и повторете процедурата.
Понякога лещата може да се измести от центъра поради липса на опит при поставяне или неволно търкане на очите. Центрирането на лещата е лесно дори и когато не знаете веднага накъде се е изместила. Когато знаете къде е лещата, погледнете директно в огледалото и изместете главата в обратната посока на тази, в която се намира лещата. Дръжте погледа към огледалото. По този начин лещата се вижда най-добре. Сега отдръпнете клепача от точката, в която се намира лещата и използвайте ръба на клепача да избутате лещата върху роговицата. Ако не знаете къде е лещата се свържете с вашия очен специалист.
Преди да сваляте лещите се уверете, че контейнерът е пълен с подновен разтвор и измийте ръцете си. Поставете показалците в средата на горния и в средата на долния клепач. Първо отдалечете клепачите, за да освободите лещата и след това притиснете ръбовете на клепачите към окото. Приближете клепачите един към друг, за да избутате лещата извън окото или бутнете само горния клепач надолу, за да излезе лещата над долния клепач.  Ако имате проблеми, помолете вашия очен специалист да ви демонстрира как се свалят лещите.
Когато свалите лещите ги почистете с разтвор и ги приберете в контейнер с подновен разтвор. Вашият очен специалист ще ви препоръча подходящ разтвор.
ДА:
  • Внимателно следвайте инструкциите на вашия очен специалист за грижа за контактните лещи.
  • Редовно ходете на очни прегледи.
  • Свалете лещите, ако изпитате нежелана реакция и се посъветвайте с вашия очен специалист.
  • Боравете с лещите с повишено внимание – винаги първо мийте и подсушавайте ръцете си старателно.
  • Винаги сваляйте лещите преди сън, освен ако очният ви специалист не ви посъветва друго.
НЕ:
  • Не носете лещите по-дълго от препоръчаното.
  • Не носете лещите си, когато ползвате очни капки или други очни медикаменти освен, ако това не е препоръчано от очния ви специалист.
  • Не излагайте лещите на горещина, натиск, козметика, спрей за коса.
  • Не носете лещите при наличието на вредни и дразнещи газове.
 
АКО ИМАТЕ СЪМНЕНИЯ, СВАЛЕТЕ ГИ!