Семинар ,,Корекция на кератоконус и неправилна роговица с контактни лещи Rose K2'' 03.06.2017

Лещата Rose K2 се използва в над 90 държави и към момента е най-често предписваната леща за неправилна роговица в света.

 

Близо 40 години след като я е изобретил, светилото д-р Пол Роуз от Нова Зеландия, най-сетне стигна и в България.

 

На 2-ри Юни 2017г. д-р Пол Роуз лично обучи офталмолози и оптометристи от цялата страна как да я поставят и напасват.

 

Д-р Роуз представя многобройни научни статии на конференции по целия свят на различни теми включително кератоконус, напасване с лещи след кератопластика, твърди лещи за бебета с афакия, лазерна корекция и сухо око, торични твърди лещи, ‘piggyback’ системи и много други. Той е признат международен лектор и няколко месеца от годината изнася лекции по света.

 

 

Изкуство. Така д-р Пол Роуз определя умението на офталмолозите да поставят и напасват революционната Rose K2, която е златен стандарт в лечението на каратоконус. „Да, аз правя лещи, но лекарите имат не по-малко важна роля – да ги нагласят правилно. Защото, ако не го направят, те просто няма да подействат”, обясни пред „Стандарт” светилото в оптометрията.  Коварното при кератоконуса е, че роговицата изтънява и изпъква, но при всеки пациент деформацията е различна. Очилата няма как да коригират загубата на зрителната острота, обясняват офталмолозите. Често диагнозата се открива именно след като пациентите – макар и най-често да са между 20 и 35 г., започват бързо да покачват диоптрите, но да продължават да виждат все толкова зле. Проблемът е, че и стандартните лещи не са най-доброто решение при кератоконус – именно заради асиметричната роговица. Нещо повече – вместо „приятел”, те могат да се окажат „враг”. И, ако не пасват добре, има риск допълнително да увредят и без това крехката роговица на пациентите. Ето защо, през годините д-р Роуз е разработил 6 различни дизайна, което дава шанс за всеки болен да се намери леща „по мярка”. Освен това, Rose K2 се изработват индивидуално за всеки пациент. 15 страни в света имат патент за производството им. Изработват се от уникален материал, с много висока кислородна пропускливост, който позволява на роговицата „да диша“. Специално лещите за БГ пациентите се правят в Англия. И тук е голямото „изкуство” – след като се избере точният модел, той да се адаптира към окото, обяснява д-р Роуз. Това не е задължително да стане от първия път, може да отнеме месеци, признава светилото от Нова Зеландия. Затова и към цената на всяка Rose K2, изработена по поръчка, са включени още две – при нужда от подмяна. Независимо кой модел на лещата се постави обаче, препоръката е тя да се подменя всяка година.

 

Прочетете цялото интервю с Д-р Роуз тук.